25 January 2010

TOLONG LAH : AKU TAK NAK CANDU LAH!!! AKU NAK BERBLOG!!!

aku buat research sikit je-info mengenai candu-rupanya adalah sejenis dadah-(perlu ke buat2 tak tahu?-nampak sangat tak minat geografi kan?-ekekeke)ianya berasal
-dari-

popi

nama botani : papaver somniferum

famili : papaveraceae

nama biasa : popi candu (opium poppy)

sedikit maklumat dari :

http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/shamila.html
(kalo uols tak nak bace info ni lagik-ke bawah terus utk tgk ape yang aku nak sampaikan okay? kalo berminat nak tahu-keep reading-or pergi ke alamat di atas
untuk lebih info lagi)

Popi candu merupakan tumbuhan yang bersifat narkotik.Ia menghasilkan sejenis dadah yang dikenali sebagai candu.Ciri-ciri narkotik yang terdapat dalam bunga popi telah diketahui oleh masyarakat pelbagai tamadun sejak beberapa abad yanag lalu.Nama Latin "somniferum" bermaksud "sleep-bearing"(tidur).

cantik kan bunge die?-tetapi...

Candu dalam tumbuhan ini terkandung dalam jus atau cecair yang terdapat dalam dinding kapsul biji popi yang sudah matang.Selain daripada candu, jus ini mengandungi alkaloid-alkaloid lain yang penting, iaitu morfin dan kodein.Walau bagaimanapun, biji popi ini tidak mengandungi dadah kerana sebelum biji popi menjadi matang, tanaman popi akan kehilangan keupayaan untuk menghasilkan candu.

istilah dalam bahasa melayu : candu
istilah dalam bahasa inggeris : opium
panggilan : 'o', penyan, hop, black stuff, opium & madat

Sumber: Krisis Dadah, TPP Mohd. Redzuan Aslie, AMU Interaksi Sdn. Bhd, 1990


sebenarnya : naaaaahhhh
satu lagi kejutan

v
v
v
v
v


*sebelum memusnahkan diri sendiri-fikir masak2-kalo dah termusnah-rugilah bangsa kita-
*say no to dadah!

21 comments:

Armyrule said...

hahaha...ada jgk word verification camtu...hahahaha

AkU said...

erk~~xterperasan plak ek..
o0o0o0..

adakah cinta itu candu??
hmmm~~

irahehe said...

kte xnak utk dadh!
rokok juge..hahaha~

Mr.Z said...

boleh pulak nak verify comment ada word "candu"..kena betul la dgn entry ni..haha

~~dieylah~~ said...

waaaa,,katakan KAMEK ORANG BENCIK DADAH!!Yeah~

Shazali said...

memule otomen...
pastuh lalat lucah..
skunk candu..??
mmg kene la kau labu..labu
gegegege

F U N F A B U L O S I T Y said...

Armyrule
jangan main2-kalo play2 ok-hahaha
sekali word berapi dari blogspot ni kua-terkojot dibuatnya-ekekeke ;D

AkU
tetibeee-cinta cintun lak- ;D

irahehe
sokong same kamo-im NON SMOKING person-tetibee promote n caps lock statement itew-hahaha ;D

Mr.Z
lepas je terkejut dengan bende tu-terus dex wat research candu kat google-satu tindakan kinetik telah berlaku-hahaha- ;D

~~dieylah~~
waa-dah mule slang swak-nanti nak belajar lagik-nak tackle camelia inner shine pati prune-tetibee je kann?hahaha- ;D

Shazali
enjoy tak?-tunggu kemunculan lain2 entry yerp-tq-terharuu sgt2 wk ikot setiap entry post dex-tq tq t million lemon tq uols-(tetibe feelingssss)ekekeke- ;D

~~dieylah~~ said...

Boleh jak~~sik kisah..cakp kt camelia..kitak kacak..kamek suka kitak..comfirm dia jwb..ekk??hik3..

sYukCurZ said...

a'ah btol tu AkU,ako pon nak tanya gak adakah cinta i tu candu?

F U N F A B U L O S I T Y said...

~~dieylah~~
tetibe blushing pagi2 ni-hahaha tq!tq nanti mao cakap kat camelia ea ;D

sYukCurZ
ye-kaunter pertanyaan ini sudah ditutup-kaunter akan dibuka semula pada pukul 8malam kerana pertukaran mase syif buat mase ini-harap maklum ye-ekekeke ;D

ct odah said...

say no to dadah...not to odah..hahahha..

say no to candu...say no to taik ayam candu..hahahha

F U N F A B U L O S I T Y said...

ct odah
setuju dgn kamo-tapi yg bab taik ayam tu tak berapa pasti lak-jap-nak buat research kat google-tetibeee~gigih nak wat research neh-hahahaha ;D

deqyalalink said...

jangan bercandu mari berbloging mari berwalking mari berkaya bersama nuff haha :) nice meet u :) slm ziarah encik!

F U N F A B U L O S I T Y said...

deqyalalink
cayalah slogan wk-yup-nice to meet u too ;D

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

bunga die lawa kan tp bahaye beb. bak kata mat saleh: dunt judge a book by its cover. huhu.

F U N F A B U L O S I T Y said...

.::tAk AdE pErAsaaN::.
betul.setuju dgn wk- ;D

fiD said...

This comment has been removed by Agensi Anti Dadah Kebangsaan

F U N F A B U L O S I T Y said...

fiD
pesal remove2 comment lak? ;D

cikTi said...

rase mcm blaja pharmacology la plk,.
kui3.

bgus2,.
tmbh info

F U N F A B U L O S I T Y said...

cikTi
thanks-daun keladi-nanti dex comment balik kat page cikti-(tetibee berpantun-ketebiat ke?)hahaha ;D

AkU said...

erk~~
hmmm...