30 April 2010

FEELING OBERSEA JAP KAT PERLIS!

gambar kat atas tu di ambil oleh Eliane
dari nyc daily photo
menunjukkan kereta yang mempakir disitu
di selimuti oleh daun yellow ginko biloba.
Itu kisah kat Manhattan.

Tapi kali ni dex nak bawa uols
terbang ke Kangar, Perlis.
Di mana ada persamaan
dengan keadaan di atas tu
What???! Kangar, Perlis???!
ape kekdahnyew?haha
tengok gambar di bawah ni..
feeling oversea tak?
just feeling je
tak salah kan?
huhu

kangar, perlis
12.15pm 29 April 2010

bangunan kat belakang tu
menambahkan lagi rasa obersea ya dak?

tu dia..yellow blanket

pokok inilah yang mengeluarkan
yellow blanket ituu

inilah bunga yang harum semerbak mawar
(adeh-takleh nak bagi sample bau dia kat sini)

setahun sekali mesti
kami sebagai rakyat perlis merasai keindahan ini
dex selitkan sedikit info mengenai pokok sena
atau nama botaninya Pterocarpus indicus.

Pokok Sena atau juga dikenali sebagai
Angsana
merupakan sejenis tumbuhan
yang terdapat di hutan Malaysia.

Ia merupakan pokok asal di Malaysia dan kawasan Asean
Ia dikenali sebagai pokok Narra di Filipina,
pokok Sonokembang di Indonesia,
pokok Tnug di Kemboja
dan pokok Pradu di Thailand.
Pokok Sena dianggap sebagai pokok balak yang baik.

Pokok Sena merupakan pokok tinggi malar hijau
yang mampu mencecah sehingga
ketinggian 30 meter sehingga 48 meter
ditempat asalnya.
Daunnya sepanjang antara 12 hingga 22 cm
dan tangkainya (petiole) sepanjang sekitar 2 hingga 4 cm.
Bunganya berbeza dari sedikit sehingga merimbun
dan berbunga dari Februari hingga Mei di Malaysia dan Filipina.
Ia berbau harum dan mempunyai kelopak kuning
atau kuning bata.
Buahnya bulat leper dan sekitar 6 cm kerat rentas.
Buahnya yang matang dalam 4-6 bulan,
menjadi perang apabila tua.

Ia mempunyai sayap serabut bagi penyebaran melalui udara.

Pokok Sena merupakan kayu keras, kemerahan tahan anai-anai
dan berbau harum seperti bunga mawar.
Kayu ini dikenali di Indonesia sebagai amboyna
sempena Ambon di mana kebanyakan pokok ini ditemui.
Seringkali kayu Sena dipotong nipis sebagai lapis veneer,
bagi menghasilkan perabot.
Bunganya digunakan sebagai sumber madu
sementara rebusan daun digunakan sebagai syampo.
Kedua bunga dan daun dikatakan boleh dimakan.
Pokok Sena (Narra) merupakan pokok kebangsaan bagi Filipina,
dan juga pokok daerah Chonburi
dan daerah Bukit(Phuket)
yang dahulunya takluk negeri Kedah kini di jajah Thailand.

*sumber rujukan dari Pterocarpus indicus
*Perlis ade salji gak, tapi Salji Hitam,
iaitu hasil pembakaran ladang tebu (daun tebu)
yang berterbangan pada penghujung tahun.


23 comments:

fara myra said...

weee!
feeling mcm duk overseas je.
:)

uncle said...

sesekali dex buat entry berilmiah bagus gak ek hihihi teruskan..uncle dapat gak ilmu berguna pasal bunga kuning tu utk hari ni

✿bieyra dhamira✿ said...

huhu..kat m'sia pun ada musim luruhkan??huhu..xpayah p jauh2..
aku dulu penah gak merasa cegini..
rasa macam autumn je..hehe

Lya Colours said...

ade 1 taman rekreasi kat melaka ni, dia ada 1 pokok yg bunga dia kaler purple. bila gugur2, sgt cantik. mmg feeling london youuu
haha

sugar2 kapas strawberry said...

kt kampus sy ad bunga cmni ngn bunga kaler purple..
mmg lawa la..nk2 time ad kabus kn..waktu pagi2..fuhhhh..mmg lawa la..
terasa dok korea plk..ahaha
xtaw la plk daun dia bole buat shampoo..yg pasti getah dia bole buat ubatkn

::FAIZ FARISH:: said...

wah sangat best kalau aku berada disitu... blh feeling kat Oversea...

ferienza hezra fara said...

indah nya perlis.
wajib pergi neyh.

:)

CikGu_MaN said...

hahaha.. salji hitam...
bangga gak oo.. aku pun org perlis gak (Beseri mari!!!)..

papepon, bangga jadik orang perlis...

uncle said...

salji hitam..jenuh orang dok menyapu laman..mas atu hangpa pakai baju putih mmg sah-sah lekat salji tuh hahahha uncle berbangga jadi rakyat perlis gak

AkU said...

kat penang pown de..but..its not yellow..but its pink..ala2 japang gituew...waaa...!!

yoe said...

wahhhhhhh syok nye melayan perasaan hehehehe :P

Syahrul Iman said...

gambar first tu memang nampak mcm kat ovrsea la..haha..

rossoneri said...

wahhh lawa2...kita suka tengok kalau angin tiup pastu daun berterbangan wahhhh ala2 hindustan hahkahka

ati said...

mase sekolah rendah dulu kat ipoh.. pokok ni byk kat sekolah tu.. dan kawasan sekitar.. plus pokok biji saga.. kalo berbunga pergghh.. memang mcm tu la.. sian DBI(formerly known as MBI)kene bersihkan..huhu..

eQuRlz said...

tu bangunan ape erk dex??cm pnh tgk..tp lupa plak..hehehe

Aidi-Safuan said...

hahahaha...besh tuh! okay la tuh, dok kat KL nih, penuh dengan taik burung. mau? :p

FITRIHADI said...

eh bro orang perlis ke??

rizal jabai said...

wahh..lau bunga sakura yg gugur mst lg syiok..hehe

LaNuNsepet said...

owh pokok ni..
pernah tgk.. mmg time bunga dia gni..

skali macam luarnegara daa...
jadi la kan..

yaya said...

dex org perlis ke? xsaba pulak rasa nak jadi org perlis jugak. boleh g tempat tu slalu.. heheh

eynda said...

Rindunyer nak tengok pokok2 bunga kuning ni...dulu2 selalu balik alor star mesti nampak....cantik :-)

Aus MeLankoLik said...

hahahahak , jadila . dapat gak merasa saat2 manis , hahahahak .

ain j said...

i know this place.
tp da dua taon duk perlis xpnh jd lg mcm ni...ble plak nk jd mcm ni ek ??