11 April 2010

MALAYSIA DI SERANG 'RUBBISH MONSTER' BUATAN WARGA ASING?


wuaaargghhhhhh! make budok! (makan budak)

apa itu rubbish monster?
jawapannya..

cuba bayangkan longgokan sampah
yg pada mulanya
hanya timbunan kecil
akan tetapi
lama kelamaan atau dalam masa yg singkat

ianya bertukar menjadi satu
TIMBUNAN MEGA!
maka ianya boleh lah di ertikan sebagai
RUBBISH MONSTER!
yang
SUPER-DUPPERRRRABOS
mengganas!

bagaimana agaknya
generasi masa depan
akan
menangani permasalahan ini
sekiranya RUBBISH MONSTER ini terus mengganas?
buang betul2 okkay?

cuba hayati fakta di bawah ini :
1. 95 peratus kesalahan membuang sampah di ibu kota sebenarnya dilakukan oleh warga asing terutama Bangladesh, Myanmar dan Indonesia.

2. sebanyak 13,300 kompaun atas kesalahan itu yang dikeluarkan sejak 2008 hingga bulan lepas dengan jumlah kutipan RM280,000.

3. Setiap kesalahan itu dikenakan kompaun serta-merta sebanyak RM30.

4. Dalam operasi selama empat jam semalam di Jalan Silang, DBKL telah mengeluarkan 172 kompaun berjumlah RM4,177 dengan majoritinya kepada warga asing.

*hello macha, anney, bapak2 dan pakcik2 myanmar, please, please, please kamu jangan nakal...

akak tak buang sampah merata2 okkay?!
akak recycle sajorrkk!

Soalan fikir jawapan banyak kali :
Adakah uols rasa rakyat Malaysia pengotor dengan sikap membuang sampah merata-rata?

*kalo sampah yang akan busuk-dex tanam dalam tanah, uols camner?
*bersamalah kita menjaga alam sekitar, sebagaimana alam sekitar menjaga kita semua!
*info ini dibawakan kepada anda oleh KOSMO dan DBKL serta di olah balik oleh DEX

31 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

kdg2 nk jln2 kt negara sdiri pon takot sbb pendatang asing ni bhya ;(

HaiDa HiDa said...

takutnye kalu btul2 ada monster mcm tu.. teruk gak pendatang2 luar ni yer.. tpi takleh salahkan mereka saja, rakyat kita pn mcm2 ragam gak.. ari tu on d way blk kg, sepanjang jalan dari tanjung malim ke kota bharu.. ada satu persinggahan, sungai dia penuh ngan sampah.. tepi2 tu perumahan.. perumahan tu di huni warga tempatan.. sbb tu la hida kte rakyat kita pn mcm2 ragam gak.. :)..
p/s: sama2 la kita jge persekitaran agar bersih dan nyaman..

rizal jabai said...

haha...comel gyler aksesori ats kepale minah tu...pasnih kult telo pon leh jd aksesori yg menarik.

syg gyle buang kereta..huu

maCy said...

yke?? kire sala kite pn ad tp bkn smue la en..humm

.:reine:. said...

ahaa good entry..lgpn menjaga kebersihan tu kan dituntut dlm islam.. :)

ezzatul fatihah binti fauzi said...

alam sekitar adalah penting....yea haa..

╚► capital S hana ◄╗ said...

kebersihan sebahagian daripada iman (:

AkU said...

Mentality kena ubah..1st class facilities konon..ut mindd macm mne??

butterfly said...

tul ker orang buang kereta tu?

Darkbatman said...

klau la cm2 dex, abiesla..aku sokong dex..mostly yg byk buang sampah 2 warga asing..kebanyakan nye la kan.. tp actually aku pun same cume xde la salu..ahaha..kantoi..nice entri dex..respek same lu

FITRIHADI said...

erm wasing (warga asing) ni datang negara orang buat cam negara sendiri..suka hati je buang sampah..antar je balik negara masing-masing senang cita..

Wahhhhh! Acer Aspire One (Worth RM1299) To Be Given Away! It’s real! Betul-Betul Free Beb!

Aus MeLankoLik said...

dex , tadi alam flora kontek aku
dia nak kau jadi duta diorang . hhahahak .

Lya Colours said...

sampah2 kat umah saya lori sampah dtg kutip

F U N F A B U L O S I T Y said...

sugar2 kapas strawberry
pihak berkuasa kena bertindak lebih tegas lagi kalo camni kan?

F U N F A B U L O S I T Y said...

HaiDa HiDa
ye ke?kawasan tu kebal dari penyakit mungkin???soklan tetibeee kann?haha ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

rizal jabai
ala2 lady gaga kann?
nak jage kebersihan punya pasal, kete pun buang dalam tong sampah mega gakk-haha ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

maCy
terpulang pada sikap memasing ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

.:reine:.
tq-terkesima sebentar bersama kit kat bila wk ckap entry ni baguss-haha
yup-kebersihan t/jawab bersama ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

ezzatul fatihah binti fauzi
pesanan khidmatan masyarakat daripada anda dalam blog dex-tq eaa-yezzzaa ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

╚► capital S hana ◄╗
betol tiga kali cam ipin cakap-haha ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

AkU
sememangnya kene ubah ketat2 leh ke? ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

butterfly
haha-dex pkai cedok je dari google-betol lah kot-senang kan? huhu ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

Darkbatman
uikk-terkedu terkesima lagi sekali..entry ni cuma olahan ringkas dr dex utk tatapan semua yg vasss.sape la dex ni aie nak respek2..tunggu kemunculan dex kat blog aie yg super da vass tuuu-yezzzaa

F U N F A B U L O S I T Y said...

FITRIHADI
ok gak kalo hantar mane yg tak reti nak guna tong sampah tu-ya-wasing n PATI(pendatang asing tanpa izin)berbeza ya.tetiberrrr ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

Aus MeLankoLik
wahhhh duta katenyew-motipp?
nak suh dex jadi jurucakap cara menggunakan tong sampah secara berhemah ke?ekeke ;D

F U N F A B U L O S I T Y said...

Lya Colours
that's good!haha ;D

AkU said...

ubah ketat2??

F U N F A B U L O S I T Y said...

AkU
ubah betol2-betol2 berubah
sama macam 'sayang ketat2' gak-haha ;D

AkU said...

sayang ketat2..bhye tuh..hehhe..

F U N F A B U L O S I T Y said...

AkU
tak bahaya.. cuma dangerous je kot-haha ;D

AkU said...

hehhe..^^