25 January 2010

TOLONG LAH : AKU TAK NAK CANDU LAH!!! AKU NAK BERBLOG!!!

aku buat research sikit je-info mengenai candu-rupanya adalah sejenis dadah-(perlu ke buat2 tak tahu?-nampak sangat tak minat geografi kan?-ekekeke)ianya berasal
-dari-

popi

nama botani : papaver somniferum

famili : papaveraceae

nama biasa : popi candu (opium poppy)

sedikit maklumat dari :

http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/shamila.html
(kalo uols tak nak bace info ni lagik-ke bawah terus utk tgk ape yang aku nak sampaikan okay? kalo berminat nak tahu-keep reading-or pergi ke alamat di atas
untuk lebih info lagi)

Popi candu merupakan tumbuhan yang bersifat narkotik.Ia menghasilkan sejenis dadah yang dikenali sebagai candu.Ciri-ciri narkotik yang terdapat dalam bunga popi telah diketahui oleh masyarakat pelbagai tamadun sejak beberapa abad yanag lalu.Nama Latin "somniferum" bermaksud "sleep-bearing"(tidur).

cantik kan bunge die?-tetapi...

Candu dalam tumbuhan ini terkandung dalam jus atau cecair yang terdapat dalam dinding kapsul biji popi yang sudah matang.Selain daripada candu, jus ini mengandungi alkaloid-alkaloid lain yang penting, iaitu morfin dan kodein.Walau bagaimanapun, biji popi ini tidak mengandungi dadah kerana sebelum biji popi menjadi matang, tanaman popi akan kehilangan keupayaan untuk menghasilkan candu.

istilah dalam bahasa melayu : candu
istilah dalam bahasa inggeris : opium
panggilan : 'o', penyan, hop, black stuff, opium & madat

Sumber: Krisis Dadah, TPP Mohd. Redzuan Aslie, AMU Interaksi Sdn. Bhd, 1990


sebenarnya : naaaaahhhh
satu lagi kejutan

v
v
v
v
v


*sebelum memusnahkan diri sendiri-fikir masak2-kalo dah termusnah-rugilah bangsa kita-
*say no to dadah!